Elisabeth Aaberge

Miljø

Elisabeth Aaberge

Miljørådgiver Diakonhjemmet sykehus

Gjenbrukshandel før personalfesten

Forrige uke hadde jeg gleden av å arrangere gjenbrukshandel før personalfesten til sykehuset.  Det var sykehusets festkomité som tok initiativ og ringte meg noen uker før, for å høre om jeg var interessert i å få til noe som liknet en «kjolebyttedag».  Så utviklet det seg derfra.

Ingen av oss hadde erfaring med å arrangere kjolebyttedag eller klesbyttemarked før, og egentlig hadde vi ikke tid til dette heller.  Til tross for dette, klarte vi å bruke en del lunsjpauser til å planlegge to dager med det som ble «gjenbrukshandel for ansatte». 

Vi håpet at ansatte som er offer for den berømte tidsklemma, skulle få anledning til å shoppe brukt når de fant et ledig kvarter i forkant, midt i, eller i etterkant av arbeidsdagen. 

Det ble to veldig gøyale dager, der vi byttet på å være tilgjengelige i «pop-up»-butikken vår.  Flest ansatte kom innom i lunsjpausene og alle var svært positive.  For meg var høydepunktet å se ansatte som tok seg tid til å skifte og ta på seg en stilig kjole eller dress.  Da de trådte ut av vårt provisoriske «skifterom», hadde de gått fra å være travle helsepersonell til glamorøse festdeltakere på ti sekunder. 

Forbruket av nye klær i Norge estimeres å tilsvare 1 700 000 tonn CO2 (Kilde: framtiden.no).
Forbruket av nye klær i Norge estimeres å tilsvare 1 700 000 tonn CO2 (Kilde: framtiden.no).
I tillegg til å gjøre forberedelsene til personalfesten lettere for de ansatte, var også målet å bygge opp under trenden å handle brukt.  Klesimporten til Norge doblet seg målt i kg per innbygger fra 1988 til 2011 (kilde ssb.no).  Forbruket av nye klær i Norge estimeres å tilsvare 1 700 000 tonn CO2(kilde framtiden.no).  Dette er 10 ganger så stor miljøbelastning som forbruket av nye mobiltelefoner solgt i Norge i 2017. 

Vi har også inngått en avtale med Fjong.com for å få flere ansatte til å leie en stilig kjole og accessories i stedet for å kjøpe nytt.  I tillegg hadde vi fått inn masse klær fra Norsk Kostymelager, siden vi alltid har tema på personalfesten vår.  I år er temaet «Touch of gold», og det var ikke mangel på glitrende kjoler, jakker og sko, for de som ønsket å ta den helt ut. 

Prosjektgruppen var enige om at dette var en suksess som inviterte til gjentakelse. 

Klesimporten til Norge doblet seg målt i kg per innbygger fra 1988 til 2011 (Kilde: ssb.no). 
Klesimporten til Norge doblet seg målt i kg per innbygger fra 1988 til 2011 (Kilde: ssb.no). 

Siste artikler