Hva slags virksomhet er Diakonhjemmet? Hva slags visjon har vi – hva står vi for? Hvordan er vi organisert? Og hva betyr egentlig diakoni?
Her finner du forhåpentligvis svar på det du lurer på. Dersom du ikke finner svar er du hjertelig velkommen til å sende oss en mail – så tar vi kontakt: paal.berg@diakonhjemmet.no
Det norske Diakonhjem er en selvstendig stiftelse innenfor Den norske kirke, og har som formål å fremme diakonal virksomhet i kirke og samfunn, nasjonalt og internasjonalt. Ifølge formålsparagrafen skal dette skje blant annet gjennom «å utfordre og utruste til tjeneste for å gi omsorg og hjelp til mennesker i nød, fremme rettferdighet og likeverd og bidra til forsoning og vern om skaperverket».
Diakonhjemmet eier og driver en rekke virksomheter som sammen bidrar til å realisere formålet, og som yter et bredt tilbud av tjenester innen helse, omsorg og utdanning.
Stiftelsen Det norske Diakonhjem er en privat, ideell stiftelse. Organisasjonsmessig er stiftelsen et konsern som profileres under navnet Diakonhjemmet.
Diakonhjemmet eier, driver og utvikler virksomheter og tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning. Kjernevirksomheten er sykehus, omsorg og høgskole.
Stiftelsen eier i dag:
Antall ansatte: 2020 årsverk (2018), og over 4000 studenter på studiesteder i fire byer.
Diakonhjemmet som konsern har en omsetning på 2,7 milliarder kroner (2018).
Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester - til det beste for samfunnet.
Her finner du informasjon om organisering og virksomhetenes styrer.
Vår visjon: Nyskaper i tjeneste for vår neste
Diakonhjemmet er stolt av sitt opphav. Sammen med de andre diakonale institusjonene var Diakonhjemmet pioner i Norge innen omsorg for mennesker i nød. I 2020 markeres 130 års diakonal tjeneste – og vi ønsker å fortsette å være en nyskaper i utviklingen av våre tjenester.
Vår visjon er gjeldende for alle av Diakonhjemmets virksomheter.
Nyskaper: Diakonhjemmet skal være innstilt på å møte samfunnets behov og utfordringer med nyskapende kraft og vilje til forandring.
Tjeneste: Tjeneste er et ideal og en verdibase innen helse og omsorg. I evangeliene brukes ordet om Jesu virke, og i de første kristne menigheter var det knyttet både til lederoppdraget og til arbeidet med å avhjelpe andres nød.
Vår neste: Begrepet uttrykker hvem Diakonhjemmet er til for.
Vårt motto: Engasjert for mennesket
Mottoet er inspirert av Bibelens budskap om at mennesket er skapt i Guds bilde, og uttrykker Diakonhjemmets grunnleggende menneskesyn: at hvert eneste menneske har en ukrenkelig verdi.
Ved Diakonhjemmet skal både den enkelte medarbeider og arbeidsfellesskapene ha som kjennetegn at de er engasjerte. Mottoet uttrykker hvordan Diakonhjemmet ønsker at mennesker skal bli møtt, enten de er pasienter, pårørende, studenter, beboere, samarbeidspartnere eller kolleger. Målet er at hvert eneste mellommenneskelige møte ved Diakonhjemmet skal åpne opp for fellesskap, verdighet, rettferdighet, mestring og håp.
Diakonhjemmet har tre fellesverdier for sine virksomheter. Disse verdiene skal gi grunnlag, retning, inspirasjon og korrektiv for Diakonhjemmet, for virksomhetene og for ledelse, ansatte og alle som utrustes til tjeneste for Diakonhjemmet.
Tjeneste: Vi ser arbeidet vårt som en tjeneste. Dette innebærer at man ikke bare tjener arbeidsgiverens eller egne interesser, men først og fremst andre mennesker.
Kvalitet: På alle nivåer skal det etterstrebes faglig perfeksjon. Dette skal balanseres av en ansvarlig forvaltning av menneskelige og materielle ressurser. Yrkesutøvelsen skal være preget av profesjonalitet og evne til etisk refleksjon.
Respekt: Ordet kommer av det latinske re spectare, som betyr «å se om igjen». Et menneske er alltid mer enn det som hittil er kommet til syne. Ved at ansatte, ledelse og studenter ved Diakonhjemmet preges av en respektfull holdning til andre, skal mennesker gis ny selvrespekt.
Diakonhjemmet Sykehus AS er lokalsykehus for innbyggerne i bydelene Vestre Aker, Ullern og Frogner i Oslo. Sykehuset ivaretar innbyggernes behov både for øyeblikkelig hjelp og planlagt behandling innen flere spesialiteter: indremedisin, kirurgi, revmatologi, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Sykehusets diakonale egenart kommer blant annet til uttrykk gjennom mål om helhetlig omsorg, verdibevissthet og tverrfaglig behandling. Sykehuset har spesialfunksjoner og kliniske støttefunksjoner innen radiologi, medisinsk biokjemi og psykofarmakologi, og driver et lærings- og mestringssenter for pasienter og pårørende.
VID vitenskapelige høgskole ASer landets største diakonale høgskole, og eies av fem organisasjoner i fellesskap, med Diakonhjemmet som majoritetseier.
VID utdanner fagpersoner innen helse- og sosialfag, diakoni, teologi og ledelse, på alle nivåer fra bachelor til ph.d.. I sine utdanninger og sin forskning setter VID fokus på sårbare og marginaliserte mennesker og grupper, fremhever utenforskap og medborgerskap, og legger vekt på menneskesyn, myndiggjøring, etikk, globalt ansvar og evne til sosial innovasjon – i samsvar med den diakonale verditradisjonen.
Diakonhjemmet Omsorg drifter og utvikler tilbud til mennesker med behov for tjenester innenfor eldreomsorg, barn og familie, psykolog- og samtaletjenester og andre områder. Dette gjøres i form av institusjoner og tjenestetilbud som sykehjem, hjemmetjenester, barnehager, familievern og samtalesenter.
Et viktig mål for Diakonhjemmet Omsorg er å bidra til at folk opplever helhet og sammenheng i helse- og omsorgstjenestene.
Fakta om Diakonhjemmet omsorg:
Diakonhjemmet driver også Diakonhjemmet Sykehusapotek AS, som er en viktig samarbeidspartner for sykehuset og et foregangsapotek innen klinisk farmakologi og legemiddelrådgivning både på sykehus og sykehjem.
Diakoni kan defineres som kirkens omsorgstjeneste – den er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. I en verden som stadig er i endring, utfordres Diakonhjemmet hele tiden til å gjennomtenke hva det vil si at virksomheten er diakonal.
Ordet diakoni kommer fra det greske «diakoneo», og betyr blant annet å «være til tjeneste» og «ha omsorg for».
«Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Den er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.» (Plan for diakoni i Den norske kirke, 2007).
Mot slutten av 1800-tallet var Oslo preget av fattigdom og nød – offentlige velferdsordinger var ikke på plass. Grunnleggerne av Diakonhjemmet ville skape et «hjem» som hadde to hovedmål da det ble stiftet i 1890:
– Være et hjem i nøden, der syke og fattige ble pleiet.
– Skape et hjem for skolering av unge menn til en kirkelig nødsinnsats.
Derfor heter det Diakonhjemmet.
Følgende har vært forstandere ved Diakonhjemmet siden oppstarten i 1890. Forstander betyr «leder for en trosbasert organisasjon».
Siden 2005 har øverste leder vært både forstander og administrerende direktør.
Hartvig Halvorsen 1890 - 1905
Theodor Dahl 1905 - 1913
Reidar Kobro 1913 - 1928
Otto Severin Mauritz Halvorsen 1928 - 1936
Thorleif Halvard Nordseth 1936 - 1949
Sigurd Heiervang 1949 - 1969
Rolf Lein 1969 – 1987
Geir Gundersen 1987 – 1998
Kjell Nordstokke 1998 – 2005
Idar Magne Holme 2005 – 2019
Ingunn Moser 2019 –