Den nye videregående skolen med helse- og oppvekstfagprofil skal etter planen stå ferdig til årsskiftet 2027/2028. Skolen med 810 elever skal drives av Oslo kommune.
Skolen vil ha plass til ca 810 elever og vil ha helse- og oppvekstfagprofil. Foto: Colourbox
Slik skal det bli når det står ferdig
Den nye videregående skole, sentralt plassert i det nye campus, og man kan enkelt komme dit fra resten av byen via sykkelstier, Sørkedalsveien og Slemdalsveien samt god T-baneforbindelse. Den nye Diakonhjemmet stasjon skal stå ferdig rundt årsskiftet 2027/2028. Denne vil gi direkte adkomst til campus.
Den nye videregående skolen skal være en pioner i sambruk og vil gi stor profileringsverdi for både skolen og samarbeidspartnere. Skolen vil ligge i umiddelbar nærhet til forskning, Diakonhjemmet sykehus, VID høyskole, sykehjem og omsorgsboliger. Arkitekturen inviterer til unike samarbeid og fruktbar interaksjon mellom brukerne av Diakonhjemmet hage. Den nye VGS skal bidra til at Diakonhjemmet hage skal fostre kunnskapsdeling, innovasjon og næringsutvikling.
Diakonhjemmet hage tilbyr allerede flere attraktive læringsarenaer som er åpenbare sambrukslokaler for den kommende VGS. I tillegg ligger det relevante samarbeidspartnere tett på den kommende skolen. Møtet med yrkeslivet, pasienter, eldre og barn vil gi elevene betydningsfull kompetanse og inspirasjon til å velge og fullføre utdannelse knyttet til helse- og oppvekst, samt studiespesialisering. Veien mellom studie og arbeidsliv vil bli enklere da man allerede i tidlig alder har mulighet for å skape profesjonelle nettverk.
Skolen er godt integrert i eksisterende og planlagt fremtidig utvidelse av campusområde.
Godt pedagogisk bygningskonsept for en moderne og fremtidsrettet videregående skole, med mulighet for stor variasjon i læringsareal, synlighet og kommunikasjon i bygget.
Mange naturlige kontaktflater til samarbeidsaktører og lærere som gir grunnlag for uformelle og uplanlagte møter – dette gjelder både for bygg så vel som utearealer.
Gode visuelle og fysiske forbindelseslinjer internt i bygget, mellom bygget og tilstøtende utearealer, og fra prosjektet til det omkringliggende campus.
Mangfoldige og varierte uteoppholdsarealer for elevene.
Bevisst forhold til oppfyllelse av stilte krav til energi og miljø, som materialbruk og ombruk/gjenbruk av bygningselementer.
Evalueringskomiteen har bestått av medlemmer fra Utdanningsetaten, jurysekretær fra Norske arkitekters landsforbund (NAL) samt NAL-oppnevnte arkitekter.
Forprosjektet, som har foregått i tett samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo, er gjennomført. Det forhandles nå med Utdanningsetaten om leieavtale som forventes behandlet av Bystyret før sommeren 2025.
«Fortellingen om den hule trestamme»
Eiketrærne i området er en meget sentral inspirasjon for den arkitektoniske ide til utformingen av den nye videregående skolen: «Fortellingen om den hule trestamme».
De fleste av oss har sett en uthulet trestamme, og kan lett konstruere et bilde av den i hodet. Den hule trestammen assosieres ofte med noe naturlig og foranderlig, trygghet, klokskap og ro, samtidig som den kan romme hemmeligheter og vekke nysgjerrighet og kreativitet i det man inntar stammen. Det er nettopp disse kvalitetene vi ønsker å oppnå i den nye VGS, hvor man kan se på skolebygget som den hule trestammen i overført betydning.
Konseptskisse for den arkitektoniske ide til utformingen av den nye videregående skolen: «Fortellingen om den hule trestamme».
Den nye VGS slår røtter ned i det etablerte Diakonhjemmet hage: Den nye VGS i Diakonhjemmet hage tar form som en hul trestamme der den står ned i det belagte torget og slår røtter ned i undergrunnen. Stammen åpner seg og inviterer inn, nærmest som en gardin som folder seg til side. VGS oppfører seg på samme måte gjennom glassfasadene i skolens nederste etasjer. På denne måten forenes torgets aktiviteter med livet inne i skolen og terskelen for å trekke inn i bygget blir mindre.
Trestammens mystikk og hemmeligheter: Når man trer inn i stammen, utfolder den hule trestammes mystikk og hemmeligheter seg. Overlyset plassert på skolens takterrasse gjør at noen soner lyses opp mer enn andre og gir en naturlig bevegelse av direkte sol og diffust himmellys i løpet av dagen. Blikket trekkes opp mot overlyset og et atrium møblert med horisontale hyller og små hytter avdekker seg. Disse arealene inntas av brukerne til sosialisering, uformelle møter og utradisjonelle læringsarenaer. Målet er å tilrettelegge for ulike studieformer og for et mangfold av elever med ulike behov.
Røttenes kontakt med underverden: I det man ledes innover i bygget og blikket fortsatt er rettet mot overlyset, er det nærmest som man snubler over nok en bortgjemt skatt i trestammen. Et hull i bakken avslører aktiviteten i byggets underetasjer hvor man delvis kan følge aktiviteten som utspiller seg. Husets materialitet endrer karakter fra å være et trehus til at treet flettes sammen med husets fundament, slik vi kan se for oss at treets røtter graver seg ned i steiner, sanden og jorden den står i. I skolens underetasjer finner vi en idrettshall åpen for skolen og idrettslag i området.
Den beskyttende barken: Barken på den uthulede trestamme gir ly for vær og vind og alt det som måtte skje på utsiden. Den ru, organiske overflaten gjør også at den egner seg godt for nye organismer til å bosette seg her. I den nye VGS er barken klimaskallet som omkranser atriet og undervisningsrommene, som åpner og lukker seg for å slippe til dagslys og utsikt. På utsiden tilrettelegger den for at et stort biologisk mangfold skal kunne bosette seg her.
Fasaden på bygget har to lag. Lik som barken er hovedmaterialet i fasaden tre. VGS blir bygget i en trefasade. Utenpå «barken» festes en stålkonstruksjon som omfavner alle fasader. Likt som mose, planter og insekter flytter inn i barken på trestammen, huser denne konstruksjonen mange funksjoner og kvaliteter.
VGS sin plassering tett på T-banen og utkraging over perrong området gjør at det utløses en rekke brann - og sikkerhetskrav til fasadeutformingen og materialbruk. Den østlige og nordøstlige fasaden bekles derfor med en ubrennbar metallkledning. Metallkledningen har samme profilering og detaljering som profileringen i trefasaden for et helhetlig uttrykk.
Bærekraftsmål
Hvert enkelt bygg i Diakonhjemmet hage skal sertifiseres etter BREEAM NOR, og skal oppnå karakteren EXCELLENT. Dette er Europas fremste bærekraft-sertifisering for bygg.
Hele Diakonhjemmet hage er sertifisert etter BREEAM Community, med oppnådd karakter EXCELLENT. Dette er et rammeverk og et sertifiseringssystem for å vurdere sentrale miljømessige, sosiale og økonomiske bærekraftsmål for større områdeutviklinger.
Diakonhjemmet hage er et av de første utbyggingsområdene i Norge som sertifiseres etter BREEAM Community.
Byggestart
Andre kvartal 2025 - med forbehold om endringer.
Ferdigstilt
Rundt årsskiftet 2028/2029 – med forbehold om endringer.
Vil du vite mer?
Da kan du kontakte Kommunikasjonssjef Diakonhjemmet Stiftelse Pål A. Berg.