Hopp til hovedinnhold

Naturmangfoldet skal styrkes

Vern om naturverdiene og naturmangfoldet er viktig for Diakonhjemmet og skal styrkes gjennom utviklingsarbeidet på området.

Eikekollen ved Diakonveien.

Vi har satt høye krav

Diakonhjemmet anerkjenner at bygge- og utviklingsprosjekter medfører inngrep og endringer som kan ha omkostninger for naturen og klimaet. Derfor har vi satt høye krav til oss selv og definert mål og ambisjoner om å styrke og utvikle naturmangfoldet og naturverdiene gjennom hele prosessen med prosjektering og utvikling av Diakonhjemmet hage.

Dyrket poteter til 60-tallet

Historisk var denne eiendommen på Steinerud en husmannsplass i utkanten av Vinderen gård. Helt frem til 1960-tallet var sykehuset og daværende elevhjemmet på Diakonhjemmet omgitt av åkerland. Her ble det blant annet dyrket poteter, kål og blomkål.

Området har fortsatt å være en grønn lunge med særegne eikekoller, men med tiden har området blitt mer lukket, med mye plen, asfalt og store parkeringsplasser.

Helt frem til 1960-tallet var Diakonhjemmet omgitt av åkerland, og studentene måtte ta sin tørn under potethøst og høyonn.
​​

12 års planlegging

I løpet av de siste 12 årene har vi planlagt for å utvikle og forbedre området. Vi skal være med og svare på store samfunnsbehov, og tilrettelegge for utvikling av våre virksomheter, utvikle nye tjenester, samtidig som vi bevarer og gjenoppretter naturmangfoldet.

Hensikten er å gjøre de grønne parkområdene mer tilgjengelig for pasienter, brukere og ansatte, og åpne den opp for flere. Vi planlegger å skape et åpent byutviklingsområde preget av grønne omgivelser og har vedtatt en Master Utomhusplan som blir retningsgivende for det videre arbeidet.

Dette er i tråd med Diakonhjemmets vedtekter og vår strategi om å verne om skaperverket og fremme bærekraft i vid forstand  - økologisk, sosialt og økonomisk. 

Utredning av naturmangfold

Naturmangfold har i planprosessen for utviklingen av Diakonhjemmet hage vært et eget utredningstema. Konsekvensene av utbyggingen har blitt utredet gjennom en mengde rapporter fra 2009 til 2024. Diakonhjemmet, Plan og bygningsetaten (PBE) og Bymiljøetaten (BYM) i Oslo har lagt ned en betydelig innsats og hatt tett dialog fra starten av planprosessen for å følge opp hensynet til naturmangfold, bevare trær og restaurere naturmangfoldet.

På denne siden kan du lese mer om hvordan vi har jobbet med naturmangfold siden 2013 og hvordan vi planlegger å utvikle tomten de kommende årene.

Dette er stien gjennom eikekollen som ligger like vest for sykehuset. Denne blir ikke berørt i utbyggingen av Diakonhjemmet hage.

  • 2003: Eiketrærne kartlegges av Oslo kommune
  • 2009: Første tilstandsvurdering trær
  • 2013: Reguleringsplan igangsatt
  • 2013: Kartlegging konsekvenser utbygging
  • 2016: Kartlegging naturmangfold
  • 2016: Lys- og skyggeanalyse
  • 2020: Reguleringsplan vedtatt
  • 2021: Kartlegging rotsoner eiketrær
  • 2022: Master utomhusplan
  • 2023: Ny tilstandsvurdering trær
  • 2024: Marksikringsplaner utarbeides
  • 2024/2025: Detaljplanlegging, i tett dialog med BYM, for å sikre minst mulig påvirkning på eikekollene

Eiketrærne på Diakonhjemmets eiendom har vært gjenstand for en rekke kartlegginger og utredninger.

Det er tre ulike eikekoller på Diakonhjemmets eiendom; den ene nord på eiendommen ved Steinerud barnehage, den andre vest for sykehuset ved Reidar Kobros vei og den tredje omtrent midt på eiendommen vest for Diakonveien.

Kart som viser de ulike eikekollene på eiendommen.

Alderen på trærne varierer mye, og derfor er det lagt ned et omfattende arbeid for å finne tilstanden til hvert enkelt tre. Arbeidet, som gjennomføres av eksterne eksperter, startet så langt tilbake som i 2013, vil være pågående gjennom hele byggeprosessen og i flere år etterpå.

Diakonhjemmets mål har vært å kombinere utbygging med bevaring av trær og ivaretakelse av naturen. Bymiljøetaten i Oslo kommune godkjente at et fåtall av trærne må felles.

  • Alle som arbeider nær trærne skal få opplæring i hvordan de skal forholde seg til trærne.
  • En sertifisert trepleier skal følge arbeidene i bygge- og anleggsperioden og ha myndighet til å stoppe arbeidene dersom det er fare for stor skade på trærne.
  • Det settes ut jordfuktmålere i rotsonen rundt trærne. Sensorer varsler om endringer i fuktigheten, slik at vanning kan gjennomføres best mulig og der det er nødvending.

Diakonhjemmet har forpliktet seg til følgende tiltak som kompensasjon for tap av tap av natur og felling av et fåtall trær, som er godkjent av BYM:

  • Nyplanting av eik i området for å sikre et bredt aldersspekter.
  • Plante en ny eikelund sentralt i parken slik at man styrker eikebestanden i området.
  • Reetablere skog ved tidligere avfallsplass ved eikekollen i nord.
  • Gjennomføre en årlig tilstandsvurdering i en 10 års periode for å se på trærnes utvikling.

Under arbeidet med reguleringsplanen ble Diakonhjemmt i 2016 gjort oppmerksom på at det prosjekterte sykehjemmet syd for eikekollen i Diakonveien, ville kaste skygge på den nedre del av stammen til ett av de store vernede eiketrærne. Dette kunne igjen være skadelig for rødlistede insekter som muligens levde på treet. Etter tre års ekstra arbeid og reguleringstid ble treet ivaretatt og gode løsninger funnet for 138 beboere i det nye sykehjemmet. Disse omfatter:

  • Ny kartlegging som omfatter sol-/skyggestudier
  • Reviderte konsekvensanalyser
  • Marksikrings- og skjøtselsplaner
  • Beslutning om omprosjektering av sykehjemmet med blant annet dreining av sykehjemmets bygningskropp og redusering av bygget med en etasje mot nord.

I forbindelse med realiseringen av reguleringsplanen skal det opparbeides ca. 230 meter adkomstvei langs Diakonveien med felles infrastruktur i bakken. For å opparbeide veien i samsvar med reguleringsplan og senere planprosess, er det nødvendig å bygge en støttemur for å unngå bl.a. skjæringer/graving innenfor hensynssonen ved eikekollen (H560).

Løsningen med oppføring av støttemur er nå valgt, etter samråd med BYM, fordi dette er den løsningen som er mest skånsom for naturmangfoldet. Dette bekreftes i en konsekvensanalyse for naturmangfoldet hvor endret veitrasé med støttemur ble vurdert. Den nye veien og støttemuren skal ikke etableres i hensynssonen.

De inngående vurderingene av naturmangfoldet foretatt av alle relevante aktører/instanser, både før og etter vedtatt reguleringsplan, viser at konsekvensene for naturmangfoldet er ivaretatt og sikret.

Et begrenset antall trær, som ikke er vernet gjennom reguleringsplan og kommuneplan, skal felles.

En eik (angitt som tre nr. 1) som ligger utenfor reguleringsplanens hensynssone er akseptert felt av BYM. Eiken står plassert meget nær den planlagte veien og kjellervegg under campus-prosjektet. Tidlige undersøkelser av eik nr 1 avdekket at treet er skadet ved tidligere graving og byggearbeider, som ble gjort for flere tiår tilbake i tid. Kommende byggearbeider vil medføre ytterligere inngrep i treets rotsone, og det er vurdert som lite sannsynlig at treet vil overleve.

I planarbeider er det vurdert fire mulige kompensasjoner og løsninger for tap av dette treet. To av disse blir gjennomført, etter anbefaling fra arborist (COWI) og godkjenning av Bymiljøetaten.

  • Veterantre: Å la treet dø på stedet vurderes heller ikke som en god løsning, av sikkerhetsmessige årsaker, selv om det fra et økologisk perspektiv er en bedre løsning enn å felle treet. Området vil få mer trafikk en tidligere, og treet vil utgjøre en fare.
  • Flytting av eik 1: Det ble vurdert å flytte eik 1 til et egnet sted i parken. Sjansene for overlevelse ble antatt å være 50% før prøvetaking. Prøvegraving i rotsonen avdekket berg tett inn mot treet. Dette vil gi en liten og assymetrisk rotklump ved en eventuell flytting. Det vurderes derfor som lite sannsynlig at treet vil kunne etablere seg på nytt et annet sted.
  • Nyplanting: Rekruttering av nye trær slik at man styrker eikebestanden i området, også med yngre trær. 
  • Dødved-deponi: For å ivareta det biologiske mangfoldet knyttet til treet og tilrettelegge for økt mangfold kan treets stamme og de tykkeste grenene legges på en solrik plass i nærheten av eikekollene. Det er på befaring 27. mars 2025 avtalt med BYM hvordan og hvor dødved deponiet skal etableres.
Eksempel på et dødved deponi som ble etablert på eikekollen for flere år siden.

Diakonhjemmet har utarbeidet en Master utomhusplan (2022) for hele eiendommen der et viktig overordnet mål er at økologien på tomta skal styrkes gjennom utbyggingen. Der skade påføres naturtypelokalitetene legges det til rette for kompenserende tiltak som skal styrke naturtypen på andre måter, eller heve den økologiske verdien andre steder på tomta. Masterplanen inkluderer også en plan for eiendommens ulike deler. Planene angir bl.a. flere tiltak som skal bidra til å styrke naturmangfoldet på eiendommen på generelt grunnlag.

Master utomhusplan er vedtatt av Diakonhjemmet og formålet er å skape en helhetlig plan for utvikling av områdene i tråd med Diakonhjemmets visjon og verdisyn.

Planen er også et verktøy for å kunne få i stand et helhetlig og mangfoldig samspill mellom planlagte og eksisterende bygninger, mellom tilhørende utearealer og parkområder, og hvordan vi skal ivareta og tilføre nye naturverdier på hele eiendommen.

En omtale av planen kan leses her, og en papirversjon av planen finner i Diakonhjemmet hages informasjonssenter i Diakonveien 18.